Popularne wpisy

Chanel Eyes Collection
Zobacz Wpis
Chanel Hydra Beauty
Zobacz Wpis
Burberry Complete Eye Palette
Zobacz Wpis
Na górę
3 sie

Śniadanie na trawie

Daleka jestem od posiadania lajfstajlowego charakteru bloga. Daleko mi też w 34 stopniowym słońcu znaleźć pociechę w lakierach, podkładach i innych kolorowych mazidłach, dlatego mój weekendowy makijaż śmiało nazwać można minimalistycznym. Mnóstwo czasu spędzam na świeżym powietrzu i o jednym z nowych miejsc na kulinarnej mapie Poznania mam zamiar dziś opowiedzieć. Wszystko dlatego że miło, w tych pięknych okolicznościach, spędziłam dziś większość dnia.

O temacie dowiedziałam się od koleżanki i postanowiłam sprawdzić o co chodzi. Park śniadaniowy*, bo o nim tu mowa, to tegoroczna inicjatywa usytuowana w dwóch lokalizacjach –  w każdą sobotę w Parku Kasprowicza  (Łazarz) i w niedzielę w Parku Sołackim w godzinach od 9:00 do 16:00. Z uwagi na dogodną i dość bliską trasę (pół godziny spacerem od domu) wybraliśmy tą drugą możliwość. Na miejscu okazało się, że z propozycji śniadania na świeżym powietrzu korzysta wielu poznaniaków a temat cieszy się sporym zainteresowaniem.

* Po eksploracji internetu okazuje się, że to inicjatywa ogólnopolska.  Targ ten odbywa się też w Warszawie, Sopocie i w Krakowie 🙂

Na wszystkich szukających odpoczynku od codziennego zgiełku czekają gł. regionalne produkty, które można skosztować i kupić. Między innymi są to zioła, warzywa, owoce, nabiał, wędliny, sery, ciasta oraz kawa i herbaty, ale znajdziemy tu także sushi, burgery i naleśniki oraz kuchnię np. meksykańską (wiele osób przynosi też własne koszyki co mamy w planach przy okazji kolejnych spotkań). Za darmo wypożyczyć można koc a następnie rozłożyć na zielonych połaciach, których Sołacki Park oferuje mnóstwo, zarówno tych skąpanych słońcem jak i zacienionych. Targi Śniadaniowe to również liczne atrakcje. Organizatorzy proponują między innymi – warsztaty tematyczne, spotkania z organizacjami zajmującymi się świadomym i zdrowym stylem życia, warsztaty dla dzieci (plastyczne, muzyczne, ceramiczne, teatralne, laboratorium i robotyka).

A że akurat zabrałam ze sobą aparat to popełniam dosłownie kilka zdjęć, którymi postanowiłam się z Wami podzielić 🙂 Być może dotychczasowa niechęć do takowych wpisów odejdzie precz a ja co jakiś czas zrobię taki luźny wpis 🙂 Co Wy na to?

Bakława (zdjęcia poniżej) to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Warstwy ciasta filo (bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju) przełożone słodkimi warstwami orzechów (różne wariacje bakławy są spotykane – dominują orzechy włoskie, ale również migdały, pistacje i orzechy laskowe), z syropem cukrowym lub miodowym. Ciasto jest słodkie, klejące, chrupiące z wierzchu, poznaliśmy je podczas naszego pobytu w Maroko 🙂 więc tutaj mieliśmy mały wspomnień czar.

Wspaniale spędzony czas…

Obsession