* Po eksploracji internetu okazuje się, że to inicjatywa ogólnopolska. Targ ten odbywa się też w Warszawie, Sopocie i w Krakowie 🙂
Na wszystkich szukających odpoczynku od codziennego zgiełku czekają gł. regionalne produkty, które można skosztować i kupić. Między innymi są to zioła, warzywa, owoce, nabiał, wędliny, sery, ciasta oraz kawa i herbaty, ale znajdziemy tu także sushi, burgery i naleśniki oraz kuchnię np. meksykańską (wiele osób przynosi też własne koszyki co mamy w planach przy okazji kolejnych spotkań). Za darmo wypożyczyć można koc a następnie rozłożyć na zielonych połaciach, których Sołacki Park oferuje mnóstwo, zarówno tych skąpanych słońcem jak i zacienionych. Targi Śniadaniowe to również liczne atrakcje. Organizatorzy proponują między innymi – warsztaty tematyczne, spotkania z organizacjami zajmującymi się świadomym i zdrowym stylem życia, warsztaty dla dzieci (plastyczne, muzyczne, ceramiczne, teatralne, laboratorium i robotyka).
Bakława (zdjęcia poniżej) to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Warstwy ciasta filo (bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju) przełożone słodkimi warstwami orzechów (różne wariacje bakławy są spotykane – dominują orzechy włoskie, ale również migdały, pistacje i orzechy laskowe), z syropem cukrowym lub miodowym. Ciasto jest słodkie, klejące, chrupiące z wierzchu, poznaliśmy je podczas naszego pobytu w Maroko 🙂 więc tutaj mieliśmy mały wspomnień czar.
Wspaniale spędzony czas…