Popularne wpisy

Chanel Eyes Collection
Zobacz Wpis
Chanel Hydra Beauty
Zobacz Wpis
Burberry Complete Eye Palette
Zobacz Wpis
Na górę
19 paź

Tarta z figami i kozim serem

Odgrażałam się klik że będę od czasu do czasu podrzucać treści kompletnie nie związane z główną tematyką bloga. I choć ciągoty do tego mam niezwykle rzadko wczoraj nadarzyła się okazja do poznania nowych, kulinarnych smaków i przy okazji udało się wszystko to uchwycić na zdjęciach toteż postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na delikatną tartę z figami.


W tytule jest kozi ser bo takowy użyłam ale nie jest niezbędny, przepis można modyfikować w zależności od upodobań i możliwości, zamienić jogurt na śmietanę, dodawać rozmaryn, cynamon, i mnóstwa innych dodatków (mnogość przepisów na podobną i tego typu tartę znajdziecie na licznych blogach kulinarnych). Sama czerpałam z bloga Uli klik, który jest niezwykle inspirujący (uwielbiam go i szczerze Wam polecam) dlatego postanowiłam zachować oryginalną formę przepisu.

Wszystko co będzie nam potrzebne na wykonanie kruchego spodu do tarty to:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki zwykłej mąki pszennej
100g zimnego masła

Natomiast nadzienie wykonałam z użyciem:
330g jogurtu greckiego
200g koziego sera (twarogowego)
2 jajek
1 łyżki tymianku, odrobiny soli, pieprzu
6 fig pokrojonych w plasterki
sporej garści orzechów włoskich
kilku łyżek miodu

Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zabiera wiele czasu (takie właśnie przepisy lubię szczególnie). Mąkę należy wsypać do miski i dodać do niej pokrojone, zimne masło. Całość rozcierać palcami do połączenia w kulę, którą następnie na 30min trzeba włożyć do lodówki. Po tym czasie należy wylepić ciastem spód do tarty i piec w piekarniku nagrzanych  do 180stC około 10min.

W tym czasie przygotowałam sobie nadzienie. Połączyłam jogurt, ser kozi, jajka, miód (kilka łyżek) i przyprawy i ubiłam trzepaczką na jednolitą masę. Po 10 minutach wyjęłam spód z piekarnika, wylałam na niego przygotowane nadzienie i wyłożyłam całość pokrojonymi w plastry figami (mogą być ćwiartki jak kto woli). Na sam koniec posypałam równomiernie orzechami (choć miałam obawy nie spaliły się w piekarniku). Całość trafiła na 40 minut do piekarnika po czym na stół celem konsumpcji 🙂

Pewnie zastanawiacie się jak smakuje takie połączenie? Tarta znajdzie uznanie pośród zwolenników fig, do których sama należę (uwielbiam figi w sałatkach, przekąskach i deserach, na surowo, pieczone lub
smażone w cukrze lub miodzie, w połączeniu z serkami: kozim, pleśniowym i
mozzarellą, z rukolą i szynką parmeńską). Jest niezwykle delikatna, lekko kwaskowa i mocno orzechowa. W zależności od ilości użytego miodu (ja go sobie nie żałowałam) tarta może mieć charakter lekko wytrawny lub niezwykle słodki (ja skorzystałam z tej drugiej opcji dlatego prócz miodu dodanego do nadzienia polałam nim dodatkowo gotową tartę przed podaniem) 🙂
Zdecydowanie bardziej smakuje mi ta tarta następnego dnia, na zimno 🙂

Obsession
52 komentarze
  • Anonimowy

    Jadłabym ;D

    31 października 2014 o 20:20
  • Monika

    Właśnie zastanawiałam się co mogę zrobić z zakupionymi figami. Dzięki za pomysł. Powiem tak rodzina tak się zajadała, że niestety dla mnie został mały kawałeczek:)

    30 października 2014 o 19:40
  • Anita B.

    Lubię takie oryginalne dania. Połączenie fig i koziego sera to dla mnie nowość, więc chętnie wypróbuję.

    26 października 2014 o 15:56
    • krzykla

      Wczoraj popełniłam kanapki z figą. Pychaaaaa ?

      25 października 2014 o 06:09
  • Black Cat (Kate)

    I teraz człowiek robi się bardzo głodny i marzy mu się taka tarta… Jak przyjadę na moje paznokcie do Ciebie, to poproszę o taki smakołyk na dokładkę 😉

    23 października 2014 o 11:26
  • moniak85

    uwielbiam figi! nawet dziś przechodziłam obok nich i zastanawiałam się, czy kupić,bo od razu przypomniał mi się ten post. powiedz mi czy ta tarta to raczej taka przekąska? bo na danie główne to chyba nie pasuje? szczególnie, że jest w wersji słodkiej 🙂

    22 października 2014 o 20:18
  • Basia Smoter

    mmmm smakowicie wygląda !

    22 października 2014 o 09:03
  • elle

    Jezu jak ja kocham świeże figi, jem je na tony, jak tylko mam okazję 😉 Często robię podobną tartę, lubimy bardzo 🙂

    22 października 2014 o 08:26
  • Anna Bazarek Kosmetyczny

    O jaka się głodna zrobiłam!m Uwielbiam tarty i na pewno kiedyś zrobię wersję z figą.

    Piękne fotki!

    21 października 2014 o 22:58
  • Nena

    Wygląda mega apetycznie!

    21 października 2014 o 19:19
  • Ines Beauty

    Ależ pięknie wygląda ! Kochana powinnaś na stałe wprowadzić taki cykl ! Tak piękne zdjęcia zrobiłaś:) Bardzo lubię tarty i lubię figi, na pewno wykorzystam Twoją propozycję:D

    21 października 2014 o 06:33
  • Black Raspberry

    Już od samego patrzenia ślinka cieknie 😉 No i te twoje zdjęcia, piękne <3

    20 października 2014 o 17:23
  • Kosmetykitomagia Beata

    uwielbiam świeże figi:)

    20 października 2014 o 13:36
  • By Izis

    Mniam! Uwielbiam takie ciekawe połączenia smakowe.

    20 października 2014 o 10:53
  • Kabodreams

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Figi ostatnio królują na talerzach, ale ja jakoś nie mogę się do nich przekonać…

    20 października 2014 o 09:31
  • pirelka

    Ciekawe połączenie, chętnie spróbowałabym takiej kombinacji smaków.

    20 października 2014 o 09:01
  • Paulina Mal

    Figi uwielbiam, ale to wygląda apetycznie 🙂 mmm już czuję ten zapach!

    20 października 2014 o 08:38
  • INFINITY BLOG

    Będę pamiętać o tym przepisie, bo aktualnie u mnie na rozkładzie panuje dynia w różnych postaciach 🙂

    20 października 2014 o 08:02
    • INFINITY BLOG

      Zupa krem to podstawa 🙂 Lubię też placuszki na słono. Dodaję też tartą dnie do porannej owsianki.

      22 października 2014 o 19:24
  • JuicyBeige

    Wygląda idealnie:)

    20 października 2014 o 07:06
  • Anna Ewelina Wilczyńska

    Chyba nie lubię fig. Szkoda.

    20 października 2014 o 05:45
  • Arabska Guma

    Przepiękne zdjęcia! Chętnie spróbuje ale na pewno z innym serem, z kozim baaardzo mi nie po drodze. Nie jestem w stanie przełknąć.

    19 października 2014 o 21:58
  • Nefri Black

    Wygląda świetnie, sama uwielbiam figi w każdej postaci (choć najczęściej jadam je na surowo), więc nie omieszkam wypróbować Twój przepis 😉

    http://nefri-makeup.blogspot.com/

    19 października 2014 o 21:29
  • Pani Malutka

    Nie moje smaki, ale wygląda ładnie 🙂

    19 października 2014 o 20:22
  • Magda

    Jak bardzo różni się smak świeżej figi od suszonej? Pytam, ponieważ nie znoszę tych suszonych…;-)

    19 października 2014 o 20:04
  • Chilli

    zjadłabym, a co! 😀

    19 października 2014 o 19:12
  • Weronika Wróblewska

    Wsoaniale wyglada ta tarta. Mam ochote ja przygotowac:-)

    19 października 2014 o 18:29
  • Zofiana

    wygląda wybornie!

    19 października 2014 o 18:17
  • unappreciated

    od kiedy zobaczyłam tą tartę u Ciebie na Insta zapragnęłam ją zrobić, ale… kupiłam niedawno figę na spróbowanie i nie powaliła mnie na kolana. chociaż tak mnie kusi ta tarta, że chyba raz jeszcze zaryzykuję i wypróbuję tego cudaka 😉

    19 października 2014 o 18:14
    • unappreciated

      mniam, chyba jednak zrobię 🙂

      19 października 2014 o 18:43
  • Katarzyna K.

    Az zrobilam sie glodna 🙂

    19 października 2014 o 18:11
  • Anna Wierzbowiecka

    Pysznie wygląda;)

    19 października 2014 o 17:44
  • Ewelina K

    Wygląda obłędnie:D muszę spróbować!

    19 października 2014 o 17:27
  • Dimipedia

    Uwielbiam figi, ale póki co jedynie suszone. Jednak chętnie bym spróbowała takiej tarty – ogólnie uwielbiam tarty i wszystkie mnie kuszą:D

    19 października 2014 o 17:06
  • Beata Wojtecka

    Hmm…ciekawe danie,a zdjęcia boskie 🙂

    19 października 2014 o 16:52
  • Emm Blog

    Wygląda apetycznie przyznam, że figi nie trafiły jeszcze na mój stół.

    19 października 2014 o 16:40