Popularne wpisy

Chanel Eyes Collection
Zobacz Wpis
Chanel Hydra Beauty
Zobacz Wpis
Burberry Complete Eye Palette
Zobacz Wpis
Na górę
19 paź

Tarta z figami i kozim serem

Odgrażałam się klik że będę od czasu do czasu podrzucać treści kompletnie nie związane z główną tematyką bloga. I choć ciągoty do tego mam niezwykle rzadko wczoraj nadarzyła się okazja do poznania nowych, kulinarnych smaków i przy okazji udało się wszystko to uchwycić na zdjęciach toteż postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na delikatną tartę z figami.


W tytule jest kozi ser bo takowy użyłam ale nie jest niezbędny, przepis można modyfikować w zależności od upodobań i możliwości, zamienić jogurt na śmietanę, dodawać rozmaryn, cynamon, i mnóstwa innych dodatków (mnogość przepisów na podobną i tego typu tartę znajdziecie na licznych blogach kulinarnych). Sama czerpałam z bloga Uli klik, który jest niezwykle inspirujący (uwielbiam go i szczerze Wam polecam) dlatego postanowiłam zachować oryginalną formę przepisu.

Wszystko co będzie nam potrzebne na wykonanie kruchego spodu do tarty to:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki zwykłej mąki pszennej
100g zimnego masła

Natomiast nadzienie wykonałam z użyciem:
330g jogurtu greckiego
200g koziego sera (twarogowego)
2 jajek
1 łyżki tymianku, odrobiny soli, pieprzu
6 fig pokrojonych w plasterki
sporej garści orzechów włoskich
kilku łyżek miodu

Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zabiera wiele czasu (takie właśnie przepisy lubię szczególnie). Mąkę należy wsypać do miski i dodać do niej pokrojone, zimne masło. Całość rozcierać palcami do połączenia w kulę, którą następnie na 30min trzeba włożyć do lodówki. Po tym czasie należy wylepić ciastem spód do tarty i piec w piekarniku nagrzanych  do 180stC około 10min.

W tym czasie przygotowałam sobie nadzienie. Połączyłam jogurt, ser kozi, jajka, miód (kilka łyżek) i przyprawy i ubiłam trzepaczką na jednolitą masę. Po 10 minutach wyjęłam spód z piekarnika, wylałam na niego przygotowane nadzienie i wyłożyłam całość pokrojonymi w plastry figami (mogą być ćwiartki jak kto woli). Na sam koniec posypałam równomiernie orzechami (choć miałam obawy nie spaliły się w piekarniku). Całość trafiła na 40 minut do piekarnika po czym na stół celem konsumpcji 🙂

Pewnie zastanawiacie się jak smakuje takie połączenie? Tarta znajdzie uznanie pośród zwolenników fig, do których sama należę (uwielbiam figi w sałatkach, przekąskach i deserach, na surowo, pieczone lub
smażone w cukrze lub miodzie, w połączeniu z serkami: kozim, pleśniowym i
mozzarellą, z rukolą i szynką parmeńską). Jest niezwykle delikatna, lekko kwaskowa i mocno orzechowa. W zależności od ilości użytego miodu (ja go sobie nie żałowałam) tarta może mieć charakter lekko wytrawny lub niezwykle słodki (ja skorzystałam z tej drugiej opcji dlatego prócz miodu dodanego do nadzienia polałam nim dodatkowo gotową tartę przed podaniem) 🙂
Zdecydowanie bardziej smakuje mi ta tarta następnego dnia, na zimno 🙂

Obsession