
W tytule jest kozi ser bo takowy użyłam ale nie jest niezbędny, przepis można modyfikować w zależności od upodobań i możliwości, zamienić jogurt na śmietanę, dodawać rozmaryn, cynamon, i mnóstwa innych dodatków (mnogość przepisów na podobną i tego typu tartę znajdziecie na licznych blogach kulinarnych). Sama czerpałam z bloga Uli klik, który jest niezwykle inspirujący (uwielbiam go i szczerze Wam polecam) dlatego postanowiłam zachować oryginalną formę przepisu.
Wszystko co będzie nam potrzebne na wykonanie kruchego spodu do tarty to:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki zwykłej mąki pszennej
100g zimnego masła
Natomiast nadzienie wykonałam z użyciem:
330g jogurtu greckiego
200g koziego sera (twarogowego)
2 jajek
1 łyżki tymianku, odrobiny soli, pieprzu
6 fig pokrojonych w plasterki
sporej garści orzechów włoskich
kilku łyżek miodu
W tym czasie przygotowałam sobie nadzienie. Połączyłam jogurt, ser kozi, jajka, miód (kilka łyżek) i przyprawy i ubiłam trzepaczką na jednolitą masę. Po 10 minutach wyjęłam spód z piekarnika, wylałam na niego przygotowane nadzienie i wyłożyłam całość pokrojonymi w plastry figami (mogą być ćwiartki jak kto woli). Na sam koniec posypałam równomiernie orzechami (choć miałam obawy nie spaliły się w piekarniku). Całość trafiła na 40 minut do piekarnika po czym na stół celem konsumpcji 🙂
Pewnie zastanawiacie się jak smakuje takie połączenie? Tarta znajdzie uznanie pośród zwolenników fig, do których sama należę (uwielbiam figi w sałatkach, przekąskach i deserach, na surowo, pieczone lub
smażone w cukrze lub miodzie, w połączeniu z serkami: kozim, pleśniowym i
mozzarellą, z rukolą i szynką parmeńską). Jest niezwykle delikatna, lekko kwaskowa i mocno orzechowa. W zależności od ilości użytego miodu (ja go sobie nie żałowałam) tarta może mieć charakter lekko wytrawny lub niezwykle słodki (ja skorzystałam z tej drugiej opcji dlatego prócz miodu dodanego do nadzienia polałam nim dodatkowo gotową tartę przed podaniem) 🙂
Zdecydowanie bardziej smakuje mi ta tarta następnego dnia, na zimno 🙂
Anonimowy
Jadłabym ;D
Monika
Właśnie zastanawiałam się co mogę zrobić z zakupionymi figami. Dzięki za pomysł. Powiem tak rodzina tak się zajadała, że niestety dla mnie został mały kawałeczek:)
Anita B.
Lubię takie oryginalne dania. Połączenie fig i koziego sera to dla mnie nowość, więc chętnie wypróbuję.
Obsession
dziękuję wszystkim pięknie za komentarze 🙂
krzykla
Wczoraj popełniłam kanapki z figą. Pychaaaaa ?
Black Cat (Kate)
I teraz człowiek robi się bardzo głodny i marzy mu się taka tarta… Jak przyjadę na moje paznokcie do Ciebie, to poproszę o taki smakołyk na dokładkę 😉
moniak85
uwielbiam figi! nawet dziś przechodziłam obok nich i zastanawiałam się, czy kupić,bo od razu przypomniał mi się ten post. powiedz mi czy ta tarta to raczej taka przekąska? bo na danie główne to chyba nie pasuje? szczególnie, że jest w wersji słodkiej 🙂
Obsession
ja jadłam jak główne 😉 ale raczej nalezy traktowac jako przystawka (jesli wytrawna, z mniejsza ilością miodu) lub deser 🙂
Basia Smoter
mmmm smakowicie wygląda !
elle
Jezu jak ja kocham świeże figi, jem je na tony, jak tylko mam okazję 😉 Często robię podobną tartę, lubimy bardzo 🙂
Anna Bazarek Kosmetyczny
O jaka się głodna zrobiłam!m Uwielbiam tarty i na pewno kiedyś zrobię wersję z figą.
Piękne fotki!
Nena
Wygląda mega apetycznie!
Obsession
i tak też smakuje 🙂
Ines Beauty
Ależ pięknie wygląda ! Kochana powinnaś na stałe wprowadzić taki cykl ! Tak piękne zdjęcia zrobiłaś:) Bardzo lubię tarty i lubię figi, na pewno wykorzystam Twoją propozycję:D
Obsession
od czasu do czasu na pewno pojawi się taka odskocznia ana co dzień mam @instagram :> który uwielbiam 🙂
Black Raspberry
Już od samego patrzenia ślinka cieknie 😉 No i te twoje zdjęcia, piękne <3
Obsession
dziękuję :> ja zawsze jestem w stosunku do moich zdjęć krytyczna, zawsze podoba mi sie to co widze na blogach innych dziewczyn
ze swoich jestem bardzo rzadko w pełni zadowolona:>
Kosmetykitomagia Beata
uwielbiam świeże figi:)
By Izis
Mniam! Uwielbiam takie ciekawe połączenia smakowe.
Kabodreams
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Figi ostatnio królują na talerzach, ale ja jakoś nie mogę się do nich przekonać…
Obsession
dlaczego? nie dość, że wizualnie cieszą oko to i kubki smakowe są zadowolone 😉
ja lubię :]
pirelka
Ciekawe połączenie, chętnie spróbowałabym takiej kombinacji smaków.
Paulina Mal
Figi uwielbiam, ale to wygląda apetycznie 🙂 mmm już czuję ten zapach!
INFINITY BLOG
Będę pamiętać o tym przepisie, bo aktualnie u mnie na rozkładzie panuje dynia w różnych postaciach 🙂
Obsession
a co najczęściej robisz z dyni?
ja tylko zupę krem a chciałabym to zmienić :>
INFINITY BLOG
Zupa krem to podstawa 🙂 Lubię też placuszki na słono. Dodaję też tartą dnie do porannej owsianki.
JuicyBeige
Wygląda idealnie:)
Anna Ewelina Wilczyńska
Chyba nie lubię fig. Szkoda.
Obsession
no szkoda 🙁 ja widać ma wielu zwolenniku i tyleż samo przeciwników 😉
Arabska Guma
Przepiękne zdjęcia! Chętnie spróbuje ale na pewno z innym serem, z kozim baaardzo mi nie po drodze. Nie jestem w stanie przełknąć.
Obsession
dlaczego? według mnie nie ma on jakiegoś wyraźnego smaku :>
Nefri Black
Wygląda świetnie, sama uwielbiam figi w każdej postaci (choć najczęściej jadam je na surowo), więc nie omieszkam wypróbować Twój przepis 😉
http://nefri-makeup.blogspot.com/
Obsession
skoro uwielbiasz, podobnie jak ja, figi to koniecznie musisz spróbować 🙂
ja zajadałam się nią od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłą i zimną, po kilku godzinach stania w lodówce 🙂 ta druga propozycja podania jest bomba! 🙂 wypróbuj koniecznie i daj znać czy smakowało:)
Pani Malutka
Nie moje smaki, ale wygląda ładnie 🙂
Magda
Jak bardzo różni się smak świeżej figi od suszonej? Pytam, ponieważ nie znoszę tych suszonych…;-)
Obsession
myślę, że skoro nie znosisz suszonych (choć suszone owoce mają swój specyficzny smak) to nie ma co silić się na te smaki 😉 jest tyle możliwości wykonania przeróżnych innych tart na słono czy na słodko że jest w czym wybierać i na pewno pośród nich znajdziesz smaki dla siebie 🙂
będę Ci z żalem odradzać tę pozycję : >
Chilli
zjadłabym, a co! 😀
Weronika Wróblewska
Wsoaniale wyglada ta tarta. Mam ochote ja przygotowac:-)
Zofiana
wygląda wybornie!
unappreciated
od kiedy zobaczyłam tą tartę u Ciebie na Insta zapragnęłam ją zrobić, ale… kupiłam niedawno figę na spróbowanie i nie powaliła mnie na kolana. chociaż tak mnie kusi ta tarta, że chyba raz jeszcze zaryzykuję i wypróbuję tego cudaka 😉
Obsession
no bo figa jest delikatna nie ma jakiegoś zdecydowanego smaku 🙂 tutaj są orzechy jak lubisz no i miodek 🙂 figa wypada lekko kwaskowa 🙂 spód pyszny i kruchy
unappreciated
mniam, chyba jednak zrobię 🙂
Obsession
daj jej szanse, najlepiej w wersji na zimo <3
Katarzyna K.
Az zrobilam sie glodna 🙂
Anna Wierzbowiecka
Pysznie wygląda;)
Ewelina K
Wygląda obłędnie:D muszę spróbować!
Dimipedia
Uwielbiam figi, ale póki co jedynie suszone. Jednak chętnie bym spróbowała takiej tarty – ogólnie uwielbiam tarty i wszystkie mnie kuszą:D
Obsession
spróbuj koniecznie 🙂 te suszone wypadają blado według mnie przy tych świeżych <3
Beata Wojtecka
Hmm…ciekawe danie,a zdjęcia boskie 🙂
Obsession
dziękuję 🙂
Emm Blog
Wygląda apetycznie przyznam, że figi nie trafiły jeszcze na mój stół.
Obsession
u mnie też trwało długo nim zaczęłam z nimi eksperymentować 🙂
teraz na szczęście można na nie w sklepach trafić coraz częściej, u nas np. w Tesco sa bardzo często i w bardzo dobrej cenie 🙂